Algemeen

Bed en breakfast-eigenaar gedupeerd door acquisitiefraude

Oplichting

Zet nooit zomaar je handtekening op een formulier dat gaat over een advertentie of abonnement.

Een bed en breakfast-eigenaar is de dupe geworden van acquisitiefraude. Hij is helaas niet de eerste B&B-eigenaar die op deze manier wordt opgelicht. Lees onze tips en voorkom dat je zelf slachtoffer wordt van oplichting.

“Begin augustus ben ik ongevraagd benaderd door een call centrum waarbij de suggestie werd gewekt dat ik een abonnement zou hebben dat ik zou kunnen verlengen. Omdat ik op meerdere sites sta en niet al deze sites direct paraat had – en omdat ik niet op nog meer sites wil staan – heb ik direct duidelijk gemaakt dat ik geen verlenging wenste. Toch kreeg ik een formulier dat ik moest tekenen. Ik ging er van uit dat ik het telefoongesprek middels deze brief kon bevestigen. Daarom heb ik dit papier verder niet grondig gelezen. Zeker toen ik las dat het om een niet verlengen van het abonnement ging, leek het geoorloofd om het formulier terug te sturen.” “Kort daarna kreeg ik een gepeperde rekening voor plaatsing op www.bedrijfsvermeldingen.nl ( € 1413,72). Toen ik besloot niet te betalen, werd ik bestookt met dreigende en intimiderende telefoontjes. Het bedrijf bleef bellen en ik besloot niet meer op te nemen. Daarna ontving ik een herinnering en vervolgens een aanmaning. Uiteindelijk kreeg ik een brief van een incassobureau. De rekening was met € 280,- verhoogd. Hierbij werd gesteld dat bij niet betalen de zaak in rechte aanhangig zou worden gemaakt. Ik beraad mij nu op de door mij te nemen stappen.”

Acquisitiefraude
Deze B&B-eigenaar is niet de eerste die gedupeerd wordt door dit soort agressieve advertentieverkoop die waarschijnlijk als fraude aan te merken is. Niet voor niets wordt hier in consumentenprogramma’s als Kassa en Radar geregeld aandacht aan besteed. Ons advies: wees altijd zeer op je hoede als je gebeld wordt over advertenties of zogenaamde abonnementen. Zeg telefonisch niets toe en teken geen formulieren tenzij je heel zeker bent van je zaak. Voor particulieren geldt overigens een wet die recht geeft op een bedenktijd na het tekenen van een contract.

Meer informatie
De Kamer van Koophandel geeft op haar website uitleg over bekende varianten van acquisitiefraude. Ook geeft de KvK tips voor je advertentiebeleid en hoe je acquisitiefraude kunt voorkomen. Is het toch mis gegaan of probeert een bedrijf je te misleiden, dien dan een klacht in bij www.fraudemeldpunt.nl.

Voorbeeldbrief
Ben je benaderd door een acquisitiefraudeur en er niet ingetrapt maar wel boos? Volgens communicatieadviseur dhr. Mostert kun je de rollen omdraaien door een brief naar de fraudeur te sturen. Hij heeft hier een standaardbrief voor ontwikkeld die als Word-bestand te downloaden is op zijn blog. Lees de instructies nauwgezet door, pas de brief aan je eigen situatie aan, print hem uit en stuur ‘m aangetekend op. Op die manier kun je jezelf indekken en zorgen dat de fraudeur je niet nogmaals benadert.

Acquisitiegesprekken opnemen
Je kunt ervoor kiezen om acquisitiegesprekken standaard op te nemen op een geluidsdrager. Bijvoorbeeld door de voicerecorder-functie van je mobiel aan te zetten en dan de mobiel naast de hoorn van de vaste telefoon te houden. Je opnames kunnen later indien nodig tegen dit soort firma’s worden gebruikt en dat vinden ze niet zo leuk uiteraard. Zie ook deze gerechtelijke uitspraak uit 2006 op Fraudemeldpunt.nl

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

5 Reacties

  • Dat hebben we ook weer mee gemaakt in onze mooie B&B. Een echtpaar van rond de 40 met een teckel hebben 3 nachten hier geslapen en met de noorderzon vertrokken zonder te betalen en een grote puinhoop achter lieten, spaarvarken mee genomen, zat niet veel in. Ze hadden een Duits kenteken kLE R 1066 fout van ons altijd eerst laten betalen. Ben er flink ziek van, maar er zijn ergere dingen.

    B&B Het Looiersnest
    Chaam

    • Ik ben vanochtend opgelicht door ’n 3-tal Roemenen: 2 mannen en 1 vrouw met 2 honden. Logeerden hier 1 week en betaalden na de 2e nacht braaf voor die 2 nachten. Vanochtend zijn ze met de noorderzon vertrokken zonder de rest te betalen. Om aangifte te doen bij politie kan ik daar pas morgenvroeg terecht, dus ik vrees dat ze vanavond alweer ’n ander slachtoffer gevonden zullen hebben. Ze rijden in ’n Audi A6 met Roemeens kenteken: SV-12-FIL. 1 van de mannen en de vrouw spreken ook Duits.

  • WAARSCHUWING.
    Het oplichtersduo, Jannette Kuzee en Rene van der Logt.
    Jannette zonder vaste woon of verblijfplaats, en Rene heeft de status “geëmigreerd”. Ze verblijven in vakantiehuisjes en B&B’s, waar ze meestal zonder te betalen vertrekken. Ze rijden in een donkerblauwe Chrysler Voyager met kenteken XH-LF-71 en hebben twee hondjes (Jack Russels) bij zich. Foto’s van dit duo en de auto waar ze in rondrijden vind je elders op internet als je op hun naam googelt.

Laat een reactie achter