BTW-verhoging voor B&B’s
De plannen van de regering om het BTW-tarief op logies te verhogen van 9% naar 21% leidt tot veel zorgen bij B&B’s. Na de prijsstijgingen door de hoge energiekosten en de inflatie van de afgelopen jaren, zorgt dit opnieuw voor een tegenslag voor deze ondernemers. Overnachtingen zullen duurder worden en voor een kleinere doelgroep betaalbaar zijn. Naar verwachting zullen veel ondernemers deze verhoging rechtstreeks doorberekenen aan de gast, met als gevolg dat een weekend weg zomaar 11% duurder wordt.
Nederland als populaire vakantiebestemming
Vakantie in eigen land is al jaren erg populair. Ipsos I&O heeft in opdracht van Hiswa-Recron onderzoek gedaan naar de bereidheid om in eigen land op vakantie te blijven gaan als de tarieven stijgen. Uit dit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders sinds 2021 minstens één keer in Nederland op vakantie is geweest. Voor vier op de tien Nederlanders die sinds 2021 in eigen land op vakantie zijn geweest, zijn de korte reisafstand, de mooie natuur en de betaalbaarheid de belangrijkste redenen. De meerderheid van de respondenten geeft uiteindelijk aan dat ze bij een prijsstijging minder, of zelfs helemaal niet meer, in Nederland op vakantie zullen gaan.
Buurlanden worden interessant
Een gevolg van de geplande BTW-verhoging kan zijn dat toeristen op zoek gaan naar goedkopere alternatieven in onze buurlanden. In België, Duitsland en Luxemburg wordt namelijk het lage BTW-tarief op logies gehanteerd, waardoor het relatief goedkoper zal zijn om daar een overnachting te boeken. Met de geplande verhoging zet Nederland zich als vakantiebestemming buitenspel, met name in de grensregio’s. Ons inziens is dit geen stimulans voor het binnenlands toerisme. Iets wat de regering eigenlijk juist zou moeten ondersteunen.
Verschil in de markt
De geplande BTW-verhoging zal gaan gelden voor verschillende type logiesverstrekkers, waaronder B&B’s. Valt een B&B echter binnen de Kleineondernemersregeling, dan is de BTW-verhoging niet van toepassing. Deze accommodaties zijn namelijk vrijgesteld van BTW. Het verschil met B&B’s die buiten de KOR vallen, wordt daarmee erg groot. Dit zorgt voor een tweedeling in de markt en kan grote prijsverschillen veroorzaken.
Open brief
Naast de bovengenoemde argumenten zijn er nog zoveel meer redenen om aan te nemen dat de voorgestelde BTW-verhoging geen goed idee is. Zo stelt ABN-AMRO dat de maatregel meer schade kan aanrichten, dan dat het geld zal opleveren. Hoewel het lijkt alsof deze plannen al in beton gegoten zijn, is dit zeker nog niet het geval. Het belastingplan (waar de BTW-verhoging onder valt) zal in november door de Tweede Kamer besproken worden en later in de Eerste Kamer, waar op dit moment nog geen meerderheid is. In een open brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roepen we de regering op om de BTW-verhoging voor B&B’s in heroverweging te nemen en af te zien van deze plannen.
BTW-verhoging nog onzeker
Doordat er in de Tweede Kamer nog geen meerderheid is behaald, is het nog onzeker of de voorgenomen BTW-verhoging doorgaat. Bovendien moet in december het belastingplan nog door de Eerste Kamer, waar de zetelverdeling anders is en het kabinet opnieuw een meerderheid moet zien te verkrijgen voor haar begroting. Wil je voor die tijd ook graag je stem laten horen aan het kabinet? Stuur dan eveneens een brief naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, of spreek je uit tegen de verhoging via geenhogerebtw.nl.
Deel dit artikel:
Heel goed dat er een brief wordt gestuurd naar het kabinet ! Kunnen we niet met alle B&B’s een petitie tekenen ?