Buma/Stemra en Videma

Eindelijk: Geschillencommissie Auteursrechten

Klachtenformulier Geschillencommissie Auteursrechten

Heb je een klacht over Buma/Stemra, Sena, Videma of Reprorecht, dan kun je deze voortaan kwijt bij de onafhankelijke Geschillencommissie Auteursrechten (GCA). De commissie, waar al jaren om geroepen wordt, is sinds 1 november 2011 actief.

Toezicht commissie
Iedereen is het er wel over eens dat auteursrechtenorganisaties teveel macht hebben. Ze kunnen hoge tarieven vragen en dreigen met gerechtelijke stappen als je niet betaalt. Ook B&B-eigenaren lopen in toenemende mate tegen die macht aan. Bed & Breakfast Nederland heeft er in dit weblog al menig artikel aan gewijd.

Gelukkig is ook het kabinet van mening dat verscherpt toezicht op auteursrechtenorganisaties en hun tarieven nodig is. Al sinds 2009 is hiervoor een wetsvoorstel in de maak; de Tweede Kamer gaat er volgend jaar verder over in debat. De nu gestarte Geschillencommissie Auteursrechten loopt op de wetgeving vooruit.

Stappen ondernemen
Als je meent dat je ten onrechte een nota hebt ontvangen van een auteursrechtenorganisatie, of de rekening is (veel) te hoog, dan kun je nu gemakkelijker verdere stappen ondernemen. Je kunt je digitaal klacht indienen via de website van de GCA. Wel geldt de eis dat je eerst de klachtenprocedure van de betreffende auteursrechtenorganisatie hebt doorlopen. Ook mag jouw geschil niet vóór 1 oktober 2011 zijn ontstaan.

Klachtengeld
Je moet van tevoren kosten (‘klachtengeld’) betalen. De kosten lopen, afhankelijk van de hoogte van de factuur, uiteen van € 50,= tot € 750,= exclusief btw. Als je in het gelijk wordt gesteld, moet de auteursrechtenorganisatie de kosten vergoeden.

Hoogte van de tarieven
De GCA krijgt naar verwachting pas medio 2012 een wettelijke basis (de Tweede Kamer moet er nog over praten). Daarom oordeelt ze voorlopig enkel over gevallen waarin de klager meent dat hij een foutieve factuur heeft ontvangen. Zodra de wettelijke basis rond is, zal de commissie ook over de hoogte van de tarieven oordelen. “Alle commissieleden worden door het bestuur van de Stichting Geschillencommissies voor Beroep en Bedrijf (SGB) benoemd en zijn volstrekt onafhankelijk en onpartijdig”, belooft de SGB. Laten we het hopen!

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

Laat een reactie achter