Waarom stijgen de energieprijzen?
De energieprijs, en daardoor de energierekening, stijgt door verschillende factoren. Door het conflict tussen Oekraïne en Rusland wordt er in heel Europa momenteel minder gas geleverd dat afkomstig is uit Rusland. Één van de gasleidingen levert op dit moment zelfs helemaal geen gas aan. Daarnaast wordt er ook in ons eigen land steeds minder gas gewonnen. Dit resulteert in een grotere vraag dan aanbod, wat ervoor zorgt dat de energieprijzen dus ontzettend zijn gestegen.
Gevolgen en tegemoetkoming
Omdat momenteel veel ZZP’ers en bedrijven te maken hebben met hoge energierekeningen, heeft de overheid een aantal maatregelen geïntroduceerd. Het prijsplafond is een van deze maatregelen en zal vanaf 1 januari 2023 in werking treden. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers. In deze regeling wordt het maximale gastarief berekend van €1,45 per kuub, tot een maximum verbruik van 1.200 kuub per jaar. Voor elektriciteit wordt het tarief €0,40 per kWh gehanteerd, tot een maximum verbruik van 2.900 kWh per jaar. Kom je boven dit maximale verbruik, dan betaal je het tarief zoals opgenomen is in je energiecontract.
Bekijk hier alle maatregelen van de overheid
Tips van B&B-Eigenaren
Aangezien de regelingen van de overheid per situatie en onderneming kunnen verschillen, hebben we B&B-eigenaren ook gevraagd hoe zij besparen op de energierekening van hun accommodatie. Hierop zijn veel reacties gekomen. Het is handig om te kunnen leren van tips van andere B&B-eigenaren. Deze concrete adviezen kunnen mogelijk ook toepasbaar zijn op jouw accommodatie. Een aantal handige tips vind je hieronder:
- Verwarming die op afstand lager gezet kan worden, wanneer gasten dit zelf vergeten als ze overdag op pad zijn – De Koesfabriek
- Een A4’tje met het verzoek aan de gast om in deze tijd zuinig om te gaan met gas en elektriciteit – Hofstede Naederhuyse
- Renoveren van een monumentaal pand door middel van dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, geïsoleerde wanden, pelletkachels en sensorlampen – B&B De Stadssingel
- We hebben zonnepanelen, een warmtepomp en infrarood in de badkamer – Verborgen Parel Nederweert
- Als de gast vertrokken is, gaan overal de stekkers uit (koelkast, tv etc) – B&B De Graaf van Campen
Algemene tips voor energiebesparing
Als aanvulling op bovenstaande tips die genoemd zijn door onze B&B-Eigenaren, helpen we je nog een handje met wat extra tips om te besparen op het stroom- en gasverbruik:
- Laat geen ongebruikte stekkers in het stopcontact zitten, als apparaten in de B&B niet (dagelijks) gebruikt worden
- Vervang gloeilampen door LED lampen
- Zet de CV-ketel op 65 graden in plaats van 80 of 90 graden
- Plaats tochtstrips tussen naden en kieren van deuren en ramen
- Stap over naar waterbesparende douchekoppen in de gastenkamers
- Breng radiatorfolie aan, dit reflecteert 90% van de stralingswarmte
- Gebruik een slimme thermostaat
Heb jij nog goede tips die je graag wil delen met andere B&B-Eigenaren? Plaats ze dan als reactie onder dit artikel!
Dit artikel is op 24 oktober 2022 aangepast aan de actualiteit.
Ook interessant:
- De Voordelen van een Duurzame B&B
- Legionellapreventie in je B&B: richtlijnen Watervoorzieningen
- Voldoet jouw B&B aan de Rookmelderplicht?
Deel dit artikel:
Ik vraag sinds 2 jaar GWE bijdrage en verreken deze via de vooruit betaalde borg. Ik heb tussenmeters. Opeens gaan mijn gasten toch verantwoordelijker om met gwe.
Succes, joan B&B de Hooge Woeste, Emst
Pas wel op met de temperatuur van je warme water ivm legionella, liever 65 dan 60.
Het aanschaffen van zonnecollectoren in combinatie met een grote zonneboiler bespaart bij mij enorm op het gasverbruik en meerdere gasten kunnen tegelijk douchen zonder dat de druk veel te laag wordt.
Maar dan nog, gasten doen maar wat. Sinds ik borg en GWE vraag zijn mijn energiekosten aardig verlaagd. Ik heb zonnepanelen overigens.
Mijn B&B zit in een oud monumentaal pand. Uw advies dubbel glas te maken kan niet, Monumentenzorg denkt daar anders over. Ik heb onlangs een energiescan laten doen ism De Groene Grachten (onderdeel Green Light district Amsterdam). daarover is vandaag, 28 oktober een goed artikel verschenen in de Volkskrant (blz 18 en 19 met waardevolle tips en een kostenplaatje). Ook de B&B op de 1e verdieping wordt hierin genoemd. Sowieso handig om te lezen bij verduurzaming en besparingen. Groet, Wil Ottens.
Energiebesparing:
Gebruik zo veel mogelijk kranen open/dicht op de radiatoren, kranen met vorstbeveiliging, cq thermostaatkranen, houden bijna altijd een beetje doorstroming; als een kamer enkele dagen niet wordt gebruikt, kun je een goede besparing doen. Vind je dit te streng, zorg dan dat je de thermostaatkraan die je wilt houden zo dicht mogelijk bij de ketel is!
soms staan gasten 2 x 20minuten per dag onder de douche dus als je twee gasten hebt is dat 80 minuten onder de douche. per dag.
Ik kan dat niet normaal vinden.
dus misschien een tijdlimiet instellen ,een Idee??
Wij hebben een boiler per kamer, waardoor ze maar max 10 minuten warm kunnen douchen…2 personen….daarna moet de boiler weer helemaal opwarmen
Wij hebben naast vloerverwarming wat niet te warm staat een electrische kachel die we met de Wi-Fi op afstand kunnen aanpassen. Daarnaast kan je daar instellen: temp slapen, temp niet thuis, temp aanwezig. Wanneer de mensen aangeven om 8.00uur ontbijt stel ik de verwarming in op 22 graden om 7.00uur etc….de verwarming staat zo maar een paar uurtjes per dag aan wanneer je gasten hebt
Ik zou zeggen tussenmeters plaatsen en doorberekenen.
Je kunt je gasten van alles vragen maar denk maar niet dat ze dat doen als je er geen consequenties tegenover stelt. Die borg doet ook wonderen. Na vertrek pas retourneren.
Mvg, Joan
Wij hebben veel zonnepanelen en hebben een doorstroomtoestel laten plaatsen. Dat is een ‘geiser’, maar dan elektrisch. Hij verwarmt alleen als er warm water gevraagd wordt. Perfect! Je hebt geen boiler die continue op temperatuur gehouden moet worden, en geen geiser die (alleen al met zijn waakvlam) veel gas vraagt. Bevalty ons en onze gasten prima!
Hallo Georgina,
Wij hebben twee kamers. En al een hoop zonnenpanelen liggen. Nu zit ik net te kijken naar een doorstroomtoestel (we hebben nu een boiler) maar is dat te doen met twee kamers (dus wat als beide tegelijk de douche aan hebben) En wat voor een vermogen heeft jullie doorstroomtoestel?
Wat betreft verlichting kun je in bepaalde ruimtes bewegingsmelders plaatsen, zodat de verlichting vanzelf uitgaat als er niemand in de ruimte is. Denk bijvoorbeeld aan hal, entree, toilet, badkamer. Het is verrassend hoe vaak gasten lichten laten branden terwijl ze de hele dag weg zijn! Ook daar valt winst te behalen.
Groetjes,
Matsje van B&B Claercamp
Wij hebben 2 kamers met eigen CV en thermostaat. In beide ICY thermostaten aangebracht https://www.icy.nl/product/1845-timer-thermostaat/ en CV ingesteld op ecostand (zodat geen warmwater in voorraad gemaakt blijft worden) en verwarmen radiatoren op 50 graden (water verwarmen voor legionella blijft op 65 graden ivm legionella). Wel checken of verwarmen op 50 graden de ruimtes voldoende warm krijgt.