Algemeen

Hoe run jij je B&B in de anderhalve-meter-economie?

Bedandbreakfast.nl; Hoe run jij je B&B in de anderhalve-meter-economie?

Na de coronacrisis wacht veel B&B-eigenaren een nieuwe uitdaging: de anderhalve-meter-economie. Bedandbreakfast.nl vroeg vijf verschillende B&B-houders naar hun ideeën en plannen voor ‘het nieuwe normaal’.

Bacán Bed & Breakfast – Den Haag

“Aangezien onze gasten bij ons in huis verblijven, biedt de anderhalve-meter-economie extra stof tot nadenken”, vertelt Marc Horsten van Bacán. “We hebben twee suites met eigen badkamer en een gemeenschappelijke gastenruimte op de eerste etage, wijzelf wonen op de derde etage. We overwegen om straks maar één suite te verhuren of beide suites aan één gezelschap. Het ontbijt zetten we dan ‘s morgens klaar op een afgesproken tijdstip. We kunnen dus wel een bepaalde invulling geven aan het nieuwe normaal. Het is alleen jammer als onze B&B daardoor iets minder persoonlijk wordt.”

De Zulthe – Roden

“Wij hebben twee kamers met gezamenlijk sanitair, dus we moeten inderdaad nadenken over onze B&B in de anderhalve-meter-economie”, zegt Tiny de Groot van B&B De Zulthe. “We gaan nu één kamer verhuren. Als mensen bij elkaar horen, dan mogen zij ook beide kamers tegelijkertijd huren. Het hangt een beetje ervan af hoe lang het duurt voordat er een vaccin is, maar ik kan er altijd nog één appartementje van maken. Het ontbijt serveren we nu wel op de gastenkamer in plaats van de ontbijtkamer. Dat is minder leuk, maar het is toch veiliger om voorlopig het contact te beperken.”

The SJinn – Schin op Geul

“Een gezellig ontbijt of table d’hotes met acht gasten aan onze keukentafel; dat zit er voorlopig niet meer in”, aldus Toine Poels van The SJinn. “Onze gasten kunnen in de anderhalve-meter-economie op verschillende plekken hun maaltijden eten, zoals de keuken, serre of op het terras. Ook hebben we de zitjes in de kamers vervangen door eettafeltjes en stoelen, dan serveer ik het ontbijt op een dienblad aan de deur. Verder zijn alle gastenkamers standaard voorzien van eigen sanitair en koffie- en thee faciliteiten, maar nu staan er ook extra desinfectiemiddelen, ontsmettende handolie en tissues klaar.”

B&B Broodhuis – Kerkrade

“Met vier gastenkamers en een gezamenlijke badkamer, ben ik volop aan het brainstormen over mijn B&B in de anderhalve-meter-economie”, vertelt Margriet Bayense van B&B Broodhuis. “Ik denk dat het nog een jaar kan duren, voordat alles weer een beetje bij het oude is. Eigenlijk is de enige optie om de B&B te verhuren als één geheel. Ook laat ik de gasten vanaf nu binnen via de tuin en achterdeur. Zo gebruiken ze alleen maar het trappenhuis en hoeven ze niet door ons huis te lopen. Om de verspreiding van het coronavirus ook in de toekomst te verkleinen, ga ik heldere afspraken maken met mijn gasten.”

Pax Tibi – Reeuwijk

“Eigenlijk zijn wij al klaar voor het nieuwe normaal”, vertelt Katja Toet van Bed & Breakfast ‘Pax Tibi’. “We hebben mazzel dat we kleinschalig zijn, maar tegelijkertijd een zee van ruimte bieden. Onze gemeenschappelijke ontbijtruimte is ontzettend ruim, al hebben we voor de zekerheid de tafels nu nog verder uit elkaar gezet. Ik ga ervan uit dat gasten elkaar de ruimte gunnen, dus in dat opzicht voorzie ik geen problemen. Qua schoonmaakwerkzaamheden houden we ons al sinds het begin van de coronacrisis aan de richtlijnen van het RIVM, dat blijven we ook doen in de anderhalve-meter-economie.”

B&B’s in de anderhalve-meter-economie

Totdat er een vaccin beschikbaar is tegen het coronavirus, zal de anderhalve-meter-economie naar verwachting voortduren. Hoe bereid jij je als B&B-eigenaar voor op het nieuwe normaal? Geef je straks bijvoorbeeld de gasten een rondleiding via de telefoon, regel je de betaling alleen nog maar via een Tikkie, of ga je zelfs je accommodatie deels verbouwen? Laat het weten via een reactie onder dit artikel en inspireer daarmee je collega’s uit de B&B-branche.

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

5 Reacties

  • Hi, ik heb een tuinhuisje voor 2 in de achtertuin. Het is een open ruimte, alles erop en eraan, met minikeuken, aparte badkamer en terras.
    Ik maak schoon vlgs Covid19 protocol. Betaling graag van te voren per bank of via Tikkie. Ik ga een video maken met een rondleiding en die stuur ik van te voren naar de gasten. Verder ligt er een informatiemap. Natuurlijk heet ik de gasten welkom op 1.5 meter en contact kan sowieso via Whatsapp en FaceTime.

  • Op Landgoed Driebelterveld staan 2 separate gastenhuizen, welke een eigen ingang hebben en volledig zijn ingericht. Het ontbijt wordt ’s ochtends op het met onze gasten afgesproken tijdstip in een afgesloten mand bij de voordeur gezet.

    Hierdoor zijn wij een contactloze of contactarme B&B! Alles met het oog op optimale veiligheid voor onze gasten en onszelf.

  • Op naar “normaal”. Ik dacht: heerlijk geen 1.5 mtr afstand in de ontbijtruimte.
    Nu zou ik qr code’s moeten gaan controleren op of gasten inge-ent zijn?
    Een b&b is een vorm van horeca neem ik aan.

    Of denk ik te moeilijk.

    • Dag Jouke,

      Het is niet nodig om gasten te controleren op het coronatoegangsbewijs. B&B’s vallen namelijk niet onder horeca, maar onder het verstrekken van logies en verblijfsrecreatie. Een B&B is kleinschalig en wat betreft vorm, activiteit, omvang en schaalgrootte niet vergelijkbaar met een horecaonderneming waar veel mensen samenkomen. Zolang de overheid het coronatoegangsbewijs niet verplicht stelt voor de verblijfsrecreatie, hoef je je gasten hier niet om te vragen.

Laat een reactie achter