Met het ingaan van de nieuwe Drinkwaterwet op 1 juli 2011 zijn de regels voor legionellapreventie veranderd. We zetten de belangrijkste veranderingen voor B&B-eigenaren op een rij. Ook lees je hier het antwoord op veelgestelde vragen over de nieuwe regelgeving.
Voor welke B&B’s is legionellapreventie verplicht?
Als jouw bed & breakfast slaapplaatsen biedt aan zes personen of meer, moet je verplichte preventiemaatregelen treffen. Je B&B is dan een zogenoemde ‘prioritaire instelling’. Dit is ook het geval als je pand een volledige logiesfunctie – dus geen gemengde functie – heeft in het bestemmingsplan van de gemeente.
Welke maatregelen moet ik treffen?
Om aan de eisen van goed legionellabeheer te voldoen, moet je onder meer een risicoanalyse en een beheersplan laten opstellen door een gecertificeerd adviesbureau. Ook moet je elk half jaar twee watermonsters laten afnemen door een geaccrediteerd bedrijf. In de Eigenarenservice van Bedandbreakfast.nl, bij ‘Abonneevoordeel’, staat een aanbieding van een bedrijf dat deze werkzaamheden tegen korting voor u kan uitvoeren.
Een uitgebreide omschrijving van alle eisen en maatregelen rondom legionellapreventie lees je het informatieblad: ‘Legionella, uw zorg?!’
Moet ik een adviesbureau in de arm nemen?
Per 1 juli 2011 mag je een risicoanalyse en een beheersplan niet meer zelf opstellen. Dit moet je laten doen door een adviseur of bedrijf met het BRL6010-certificaat.
Blijven mijn ‘oude’ risicoanalyse en beheersplan geldig?
Ja, deze blijven geldig, je hoeft geen nieuwe documenten te laten opstellen als de situatie onveranderd is.
Wat als blijkt dat mijn ‘oude’ risicoanalyse en beheersplan niet meer aansluiten bij mijn huidige situatie?
Dan moeten je risicoanalyse en beheersplan worden aangepast. De nieuwe documenten moeten door een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf worden opgesteld.
Wanneer moet ik legionella melden?
De meldingsplicht van normoverschrijdingen is per 1 juli 2011 versoepeld. Pas bij een gemeten hoeveelheid van meer dan 1000 kve/l moet je dit melden. Voor een aantal legionellasoorten, die wordt beschouwd als minder gevaarlijk, geldt de meldingsplicht niet. Uiteraard ben je wel altijd verplicht om actie te ondernemen bij een geconstateerde overschrijding.
Welke technieken voor legionellapreventie zijn toegestaan?
De nieuwe Drinkwaterwet staat verschillende alternatieve technieken voor legionellapreventie toe. Allereerst moet het ontwerp van het drinkwaterstelsel in orde zijn. Daarna is thermisch beheer de methode, gevolgd door fysische technieken (zoals ultrafiltratie, microfiltratie en UV-desinfectie) en alternatieve technieken zoals koper/zilver-ionisatie en anodische oxidatie. Laatste optie is chemische desinfectie.
Meer weten?
Vragen over de wet- en regelgeving rond legionella kun je stellen aan de VROM-Inspectie. Kijk voor aanvullende informatie over legionella en de Drinkwaterwet op de website van Kenniscentrum InfoMil.